O_mat

Når lille nekter å spise med skje

Helt siden O var 4 måneder har hun nektet å få servert mat med skje. Det tok mange måneder før hun godtok at vi puttet mat i munnen hennes, så før den tid var det kun det hun klarte å spise selv om gikk inn. I begynnelsen til min store frustrasjon. Det hjalp ikke akkurat med kommentarer på at «jammen, hun må jo lære å spise med skje».

Jeg var så bekymret for at hun ikke skulle få i seg nok mat, samtidig som jeg var redd hun skulle vegre seg mot å spise om vi fortsatte å pushe på å spise grøt og mos. Vi endte derfor opp med å servere henne mat hun kunne spise selv. De første to månedene var det minimalt som gikk inn. Jeg leste litt om baby led weaning, som i prinsippet betyr at barnet lærer seg å spise mat selv.

Babyer har også brekningsrefleksen lang frem i munnen. Det er en stor fordel slik at de ikke setter noe i halsen, men det høres brutalt ut når de brekker maten fremover. Vi har vært forsiktig med for eksempel druer, cherrytomater og tykke agurkbiter som kan settes i halsen, men ellers har hun fått prøve seg på det meste. For å være helt sikker på at vi var forberedt på alt oppdaterte vi oss også på førstehjelp for babyer. Hun har aldri satt noe i halsen og lærte seg raskt å spytte ut hvis det ble for mye. Hun prøvde seg blant annet på et helt vaffelhjerte på en gang, den kom ut igjen nesten like hel.

Vant til vår mat allerede

O_matNå i ettertid er jeg veldig glad hun fikk lov til å prøve selv. Hun utviklet tidlig pinsettgrep og fikk god finmotorikk. Det viktigste er at hun har stor matglede når hun får spise samme mat som oss. Hun har hele veien fått det samme til middag som vi spiser.

Det eneste jeg har forandret er at jeg nå bruker mye mindre salt i maten. Bra for O, bra for oss! Vi har ikke holdt igjen på for eksempel løk, hvitløk og urter. Ettersom hun har fått samme mat som oss har jeg måtte lese meg litt opp på hva som kan være farlig for babyer. Vi holdt for eksempel på å gå på en smell med spinatsuppe. 

Etter at hun hadde lært seg å både tygge og svelge (som er motsatt rekkefølge sammenliknet med de som får grøt/mos, som svelger først og så lærer seg å tygge) godtok hun også å få mat med skje. Det var veldig greit når hun akkurat har fått på seg ren pysj eller hvis vi er ute med lite vaskemuligheter.

Hun har for øvrig vokst som hun skal og har ikke hatt problemer med for lav vekt. Nå er vi kommet dit at det er gøy å prøve å spise med gaffel og skje, bare at hun nå skal bruke redskapene selv!

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *