Første erfaring med taleskriving

Jeg husker første talen jeg holdt, som tredjeklassing på Hempa skole i Brumunddal. En 17 mai-tale som var kyndig ført til pennen av lærerne som skrev om grunnloven og historien bak flagget vårt. Ikke spesielt lærerikt altså, med unntak av at jeg fikk kjenne på det kicket det var å holde tale for flere hundre mennesker.

Taler hadde vi heller ikke mye om på BI (desverre). Etter at jeg begynte i YTF har det blitt noen taler og høringsutspill. Disse talene har stort sett vært basert på handling, enten ved at vi selv skal gjøre noe eller at vi forventer at andre skal gjøre noe. Jeg har hatt veldig god hjelp av Ken Roger, nå advokat og tidligere politiker. Politikerspiren stikker frem med en gang en tale står på trappene. Slike ting som «finn stemmen til den som skal holde talen» og «sørg for poengterte poenger» som tidligere bare har vært ullent lesestoff, fikk nå innhold. Ethos, logo og pathos i praksis der altså.

Her er en oppsummering fra sist runde med taleskriving:

 • Ett poeng bør ikke være lenger enn tre setninger
 • Del opp poengene fysisk på arket (lettere å lese opp og sørger for at poengene forblir poengtert)
 • Gjør litt bakgrunnsresearch om taleren og finn enkle fakta som kan knyttes inn i talen (for eksempel hvor personen er oppvokst, situasjoner han/hun ofte befinner seg i etc)
 • Start med situasjonensbeskrivelsen, fortsett med fakta, avslutt med handling
 • Få flere til å lese talen høyt. Det avdekker setning og ord som kan være naturlig for deg, som ikke fungerer for andre

Det jeg kunne bidra med av kunnskap om taleskriving har jeg lært av Odd Hoen-Sevje: Unngå å henvis til «dette» så langt det er mulig. De færreste husker hva «dette» betyr selv om det sto i forrige setning.

Tar i mot tips til gode bøker og artikler om taleskriving med takk!

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

2 comments

 1. Thomas Borge says:

  Gode tips:)

  BI-valgfaget «persuasion and dialogue for leaders» fokuserte på taleskrivning. Semesteroppgaven var å skrive en ti minutter lang tale om en kontroversielt tema. Forelesningene handlet om hvordan best argumentere (mutual learning model osv), vi hadde gjesteforelesning med Henrik Syse om etikk, og det var workshops med skuespillere fra nationalteateret. Vi lærte håndfaste triks til hvordan få bedre holdning, og mer troverdig stemme osv. I tillegg fikk alle studentene individuelle tilbakemeldinger på hvordan bli bedre taler.

  Eksamensoppgaven var å holde denne talen, på engelsk, uten manus. En del av karakteren gikk også på å skulle kritisere taler fra andre elever, samt hvor godt man selv responderte på kritikken.

  Beste faget jeg har hatt på BI!
  Bøkene står i skapet hjemme på Rosenhoff og er selvfølgelig til utlån:)

 2. Ida says:

  Tusen takk for svar! 🙂

  Låner gjerne bøkene Thomas, hvis det er mulig! Rosenhoff er jo rett i nærheten. Burde absolutt hatt det valgfaget, selv om jeg forøvrig er ganske fornøyd med de andre valgfagene jeg tok.

  Ha en fin helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *